Poikkeustilasta huolimatta -kesä ja varsat tulevat.
Varsoilla ja nuorilla hevosilla on useita tyypillisiä ortopedisiä ongelmia, jotka hevosia hoitavan eläinlääkärin olisi hyvä tunnistaa. Monille näistä ongelmista on tyypillistä, että akuutti ongelma väistyy, mutta hevoselle voi jäädä pysyvä esimerkiksi kilpauraa haittaava ongelma, jos hoito ei onnistu. Osa ongelmista tulee esille vasta, kun hevosen valmennus on kova.
Tampereen Hevosklinikan eläinlääkäri Kimmo Elfving käsittelee varsojen ja nuorten hevosten tavallisimpia ortopedisiä ongelmia, niiden diagnostiikkaa ja hoitoperiaatteita.
Pikkuvarsojen ontumaviat
Pikkuvarsojen akuutti, voimakas ontuma vaatii aina kiireellisen puuttumisen. Pikkuvarsan tutkimuksessa liikkeessä kannattaa käyttää emän vetovaikutusta.
Septiset eli bakteeri-infektion aiheuttamat tilat ovat tavallinen ontuman aiheuttaja. Infektio- eli tulehduspesäkkeen paikallistaminen voi olla helppoa, kuten turvonnut kinnernivel, tai tavattoman vaikeaa, kuten luuinfektiot ja epätyypilliset nivelinfektiot. Usein on hyödyllistä saada kartoitettua varsan yleistila. On tavallista, että septinen tila vaatii aggressiivista tukihoitoa esimerkiksi vasta-ainepuutoksista johtuen. Septisissä nivelinfektioissa ennuste on aina varauksellinen.
Kaviopaiseet ovat myös varsoilla yleisiä. Näillä kavion tutkiminen kannattaa suorittaa kevyesti sormin kaviota painamalla. Usein kaviopihtitutkimuksen antamaa paikallisvoimaa ei tarvita. Koska varsoilla käsittelykokemuksia on usein vähän, kannattaa kipuärsykkeitä antaa mahdollisimman vähän, että tutkimus voisi luontevasti jatkua.
Pikkuvarsalle tyypillisiä murtumia ovat kavioluun murtumat, nuljuluun murtumat, ulnan murtumat ja kasvusaumojen ns. Salter Harris -murtumat. Pikkuvarsojen kavioluiden ja myös nuljuluiden (aikuisista poiketen) hoito on konservatiivinen eli kirurgiaa ei yleensä tarvita. Ulnan murtuma ja Salter Harris -murtumat vaativat kirurgisen hoidon.
Syntymähetkellä pikkuvarsojen kuutioluut etupolven ja kintereen alueella ovat usein pehmeät ja alikehittyneet. Tästä syystä johtuen nivelistä ”velton” varsan liikuntaa on syytä rajoittaa. Liian voimakas liikunta voi aiheuttaa näiden luiden rakenteen luhistumisen ja pysyvän haitan hevoselle.