LEIKKAUKSEEN TULOSSA

Kun tuot hevostasi leikkaukseen, valmistelethan sen jo kotona mahdollisimman hyvin. Ennakkovalmistelut kotitallilla nopeuttavat toimintaa klinikalla.

Tarkkaile hevosen vointia ja kevennä hieman sen ruokintaa jo leikkausta edeltävinä päivinä. Jos hevosella on esimerkiksi lämpöä tai hengitystieoireita, soita etukäteen klinikalle, koska silloin hevosta ei välttämättä ole hyvä nukuttaa. Irtopala- tai muuhun jalkaleikkaukseen tulevan hevosen jalat on myös syytä tarkastaa ennen leikkausta, sillä esimerkiksi ihotulehdus leikkausalueella lisää tulehdusriskiä.

Jalan leikkauksen jälkeen leikkaushaavat suojataan kääreellä. Varsat ja nuoret hevoset voi olla hyvä totuttaa pintelien käyttöön jo ennen leikkausta, jotta ne eivät vieroksuisi käärimistä, vaan antavat jalan parantua rauhassa.

Jos jokin hevosesi voinnissa mietityttää, ota rohkeasti yhteyttä klinikalle ennen leikkaukseen tuloa.

Nukutettavalle hevoselle voi antaa leikkauspäivän aamuna pienen tukon heinää, mutta ei muuta ruokaa. Leikkauspotilaalle ei siis myöskään anneta enää matkaeväitä automatkalle.

Vettä tulee olla normaalisti saatavilla. Hevoselta tulee poistaa kengät ja pestä se hyvin, jos tallillasi on tähän mahdollisuus. Jos pesumahdollisuutta ei ole, tulee hevonen harjata erityisen huolellisesti.

Tarkista hevosen rokotustilanne ennen klinikalle tuloa ja mainitse henkilökunnalle, mikäli hevosesi tetanusrokote ei ole voimassa.

Hevosen herääminen nukutuksesta kuljetuskuntoon kestää yleensä parista kolmeen tuntia. Harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta hevonen kotiutetaan siis jo leikkauspäivänä.

Hevoset monesti hikoilevat anestesian jälkeen, joten mukaan kannattaa varata myös kuivatusloimi sekä hyvät loimet kuljetusta varten. Leikkauksen jälkeen hevoselle saa tarjota vettä normaalisti ja heinää muutaman tunnin kuluttua, kun se on varmasti toipunut rauhoituksesta.

Mikäli syystä tai toisesta mietitte yön yli majoittumista, joko ennen leikkausta tai leikkauksen jälkeen, lupaa muutaman kilometrin päässä klinikalta sijaitseva Hotelli Lamminpää ”Pirkanmaan edullisimman päivänhinnan” hotellihuoneesta, kun varauksen tekee puhelimitse; +358 3 345 3336 tai sähköpostilla; hotellikanava@hotellikanava.net

Hevosten majoitusta voitte tiedustella potilastoimistostamme numerosta 03 344 1700.

Klinikalta saat lähtiessäsi mukaan hoito-ohjeet ja mahdolliset jatkolääkkeet. Yleensä hevoselle tulee leikkauksen jälkeen jonkin aikaa karsinalepoa, joten myös ruokinta on hyvä suhteuttaa vähentyneeseen liikuntaan.

Turvekuivitusta ei suositella leikkauksesta toipuvan hevosen kuivikkeeksi turpeen hienojakoisuuden vuoksi. Suositeltavin kuivike on kutterinpuru. Karsina on myös syytä pitää mahdollisimman puhtaana.

Hevosen vointia on hyvä leikkauksen jälkeisinä päivinä pitää silmällä erityisen tarkkaavaisesti; että se syö, juo ja ulostaa normaalisti, ettei sille nouse kuumetta ja että se käyttää kaikkia jalkojaan hyvin.