ULTRAÄÄNITUTKIMUS

Ultraäänilaitteella voidaan tutkia esimerkiksi hevosen jänteitä ja lihaksia sekä tarkastaa tamman tiineyttä. Selän ja lantion alueen tutkimuksessa ultraäänitutkimus antaa myös usein hyödyllistä tietoa. Myös hevosen sisäelimiä voidaan tutkia ultraäänellä.

Jänne- ja hankosidevammojen laajuuden selvittämisessä paras on juuri ultraäänitutkimus.

Akuutissa vaiheessa, jos jalka on voimakkaasti turvonnut, on vamman laajuutta turvotuksen vuoksi joskus vaikea arvioida luotettavasti. Usein vamma olisi hyvä kontrolloida uudelleen 1-2 viikon kuluttua vamman syntymisestä. Jänne- tai hankosidevammaa epäiltäessä turvonneen jalan ensihoito kotona on aktiivinen kylmäys ja lepo.

Vamman laadusta ja laajuudesta riippuen jänne- ja hankosidevammoihin on tarjolla erilaisia hoitoja. Monesti vammojen paranemiseen auttaa vain lepo, lisäksi voidaan akuuttivaiheessa määrätä kortisoni- tai tulehduskipulääkitystä. Joidenkin jänne- ja hankosidevammojen paranemista voidaan edistää kantasolu- tai PRP-valmisteilla. Kantasolut viljellään hevosen omasta rasvakudoksesta ja PRP-valmiste (platelet rich plasma) tehdään hevosen omasta verestä rikastamalla siihen paranemistekijöitä sisältävä verihiutaleita. Vaurioalueiden paranemista on usein hyvä seurata yhdellä tai useammalla kontrollikäynnillä.