OSTOTARKASTUS

Hevosen ostaminen on aina iso päätös sekä tunnetasolla että usein myös rahallisesti. Kunnollinen ostotarkastus ennen kaupan lopullista päättämistä on sekä ostajan että myyjän etu, ja sillä voidaan välttää useita harmeja jatkossa. Kuitenkin on syytä muistaa että ostotarkastus on eläinlääkärin tutkimuksiin perustuva arvio hevosen sen hetkisestä terveydentilanteesta eikä loppuelämän kestävä terveystakuu.

Ostotarkastuksen yhteydessä hevonen tunnistetaan. Sille tehdään huolellinen yleistutkimus mikä sisältää mm. yleiskunnon arvioinnin, sydämen ja keuhkojen kuuntelun, silmien, korvien, hampaiden, sukuelinten ja ihon tarkastuksen. Liikuntaelinten tutkimus on tärkein osa ostotarkastusta. Hevoselle tehdään perusteellinen ontumatutkimus, missä sitä juoksutetaan suoralla ja ympyröillä sekä tehdään nivelten taivutuskokeet. Useimmissa tapauksissa hevonen myös röntgenkuvataan kattavasti.

Tehtyjen tutkimusten perusteella eläinlääkäri tekee arvion hevosen terveydentilasta ja sen sopivuudesta aiottuun käyttöön. Ostotarkastuksissa on hyvä muistaa että kyse on ”käytetyn tavaran kaupasta”, eli täysin virheetöntä hevosta tulee vastaan hyvin harvoin. Iäkkäämmillä hevosilla on lähes aina jotain muutoksia nivelten röntgenkuvissa, mutta useat muutokset ovat sellaisia, että ne eivät vaikuta hevosen käyttöön. Röntgenmuutosten arvioinnissa on tärkeää tietää myös hevosen kliininen tilanne, eli ihanne on että sama eläinlääkäri tekee sekä kliinisen tutkimuksen että arvioi röntgenkuvat.