HAMMASHUOLTO

Hevosen hampaat olisi hyvä tarkastaa vähintään kerran vuodessa. Sopiva raspausväli on kuitenkin yksilöllinen ja jotkut hevoset vaativat suun huoltoa jopa 3-4 kertaa vuodessa. Eläinlääkäri voi raspauksen yhteydessä arvioida, millainen raspausväli hevoselle sopii. Riittävän usein tehdyllä hammashuollolla voidaan ennaltaehkäistä hampaista johtuvien ongelmien syntymistä.

Hevosen hampaat kuluvat epätasaisesti, jolloin niihin muodostuu teräviä reunoja, eli ns. hammaspiikkejä. Piikit voivat saada aikaan hevosen suuhun kipua ja infektioita aiheuttavia haavoja.

 

Myös hampaiden lohkeamat tai tulehdukset voivat aiheuttaa ongelmia. Valitettavan yleinen ja ikävä vaiva, jota esiintyy erityisesti lämminveriravureilla on laajentuneet hammasvälit (diasteemat). Diasteemoihin pakkautuu rehua, mikä aiheuttaa tulehduksen ikeneen ja joskus hammasjuureenkin. Diasteemahoito on pitkällistä ja työlästä ja vaatii myös omistajalta sitoutumista suun huoltoon.

Klinikalta löytyy tarvittava välineistö niin tavallisten raspausten kuin vaativampienkin suun hoitotoimenpiteiden tekemiseen. Myös sudenhampaiden poistaminen onnistuu hyvin klinikalla. Yleensä hevonen rauhoitetaan suun tutkimuksen ajaksi. Tarvittaessa suun ja hampaiden tutkimuksissa käytetään apuna myös hammasskooppia ja röntgenkuvausta.

Poskihampaan poistaminen on iso toimenpide, joka tehdään tapauksesta riippuen joko rauhoituksessa ja paikallispuudutuksessa tai täysnarkoosissa. Syynä hampaan poistoon voi olla esimerkiksi hampaan murtuma tai pitkällinen tulehdus hammasjuuressa, johon saattaa liittyä myös poskiontelotulehdus. Ennen hampaanpoistoa hevonen käy aina erillisellä tutkimuskäynnillä, jolla suu tutkitaan perusteellisesti, hampaat röntgenkuvataan ja suunnitellaan kullekin potilaalle sopivin ja turvallisin hampaanpoisto-operaatio.