HAMMASHUOLTO
Hevosen hampaat olisi hyvä tarkastaa vähintään kerran vuodessa. Sopiva raspausväli on kuitenkin yksilöllinen ja jotkut hevoset vaativat suun huoltoa jopa 3-4 kertaa vuodessa. Eläinlääkäri voi raspauksen yhteydessä arvioida, millainen raspausväli hevoselle sopii. Riittävän usein tehdyllä hammashuollolla voidaan ennaltaehkäistä hampaista johtuvien ongelmien syntymistä.

Hevosen hampaat kuluvat epätasaisesti, jolloin niihin muodostuu teräviä reunoja, eli ns. hammaspiikkejä. Piikit voivat saada aikaan hevosen suuhun kipua ja infektioita aiheuttavia haavoja.
Myös hampaiden lohkeamat tai tulehdukset voivat aiheuttaa ongelmia. Valitettavan yleinen ja ikävä vaiva, jota esiintyy erityisesti lämminveriravureilla on laajentuneet hammasvälit (diasteemat). Diasteemoihin pakkautuu rehua, mikä aiheuttaa tulehduksen ikeneen ja joskus hammasjuureenkin. Diasteemahoito on pitkällistä ja työlästä ja vaatii myös omistajalta sitoutumista suun huoltoon.


Klinikalta löytyy tarvittava välineistö niin tavallisten raspausten kuin vaativampienkin suun hoitotoimenpiteiden tekemiseen. Myös sudenhampaiden poistaminen onnistuu hyvin klinikalla. Yleensä hevonen rauhoitetaan suun tutkimuksen ajaksi.
Poskihampaan poistaminen on iso toimenpide, joka tehdään täysnarkoosissa. Syynä hampaan poistoon on yleensä pitkällinen tulehdus hammasjuuressa ja siihen saattaa yhdistyä myös poskiontelotulehdus.
