Ratsuhevosen lääkitys ja siihen liittyvät säännöt ja määräykset kilpailuissa
Uuden kilpailukauden kynnyksellä on hyvä muistaa millaisia sääntöjä ja määräyksiä liittyy ratsuhevosten lääkitsemiseen
Ratsastuskilpailujen lääkintämääräykset ovat muutama vuosi sitten muuttuneet. Aikaisemmin kotimaan ratsastuskilpailuissa noudatettiin samoja Hippoksen sääntöjä ja varoaikoja kun raveissakin mutta nykyään SRL:n säännöt pohjautuvat kansainvälisissä kilpailuissa noudatettaviin FEI:n sääntöihin. Oleellisin ero SRL:n ja FEI:n säännöissä on antibioottien käytössä. FEI sallii myös antibioottien käytön kilpailuissa mutta SRL säännöissä ne on kilpailuissa kielletty. Tämä perustuu siihen peruslinjaan, että vain terveillä hevosilla saa kilpailla, ja antibiootteja tarvitseva hevonen on aina sairas.Kilpailusääntöjen perustaksi on kirjattu että sairaalla hevosella ei saa kilpailla ja hevosen hyvinvointi on aina ensiarvoisen tärkeää.
Suomen Ratsastajainliiton ja ratsastuksen kansainvälisen kattojärjestön FEI:n asiantuntijatehtävissä ja testaajana sekä Suomen Eläinkilpailuiden antidopingtoimikunnan pitkäaikainen jäsen, eläinlääkäri Liisa Harmo painottaa lääkekirjanpidon merkitystä. Hevonen on viranomaisten silmissä tuotantoeläin ja omistaja on velvollinen pitämään kirjaa hevoselle annetuista lääkkeistä. Lääkekirjanpitoa edellyttävät myös kaikilta kilpailevilta hevosilta sekä SRL että Hippos. Kirjanpitoa varten on olemassa oma vihkonen, mutta yhtä hyvin lääkitykset voi kirjata ruutuvihkoon tai kalenteriin. Jos hevonen antaa positiivisen dopingnäytteen on lääkekirjanpito oleellinen tapauksen selvittämisessä ja rangaistuksen määrittämisessä.
FEI:n säännöissä lääkeaineet on jaettu sallittuihin, valvottaviin (Controlled Medication) ja kiellettyihin lääkeaineisiin (ProhibitedSubstances). Täysin kiellettyjä aineita ovat mm. anaboliset steroidit ja kasvuhormonit. Sallittuja aineita saa käyttää myös kilpailuissa; kuitenkin sillä rajoituksella että kaikkien pistosten antaminen kilpailuaikana ja kilpailupaikalla on kielletty. Tässä on selkeä ero ravihevosten sääntöihin, joissa kaikkien lääkkeiden käyttö on kielletty 4 vrk ennen kilpailua. On myös hyvä muistaa että joissakin maissa kansallisten kilpailujen säännöt poikkeavat FEI:n säännöistä ja niissä on erilaisia rajauksia. Esimerkiksi Ruotsissa kansallisten kilpailujen lääkityssäännöt ovat huomattavasti tiukemmat kuin Suomessa mikä siellä kilpailevien kannattaa huomioida.
Lääkeaineet on kattavasti lueteltu FEI Clean sport for horses-sivustolla, mistä pystyy myös lataaman kätevän lääkitysApp:in omaan puhelimeensa. LääkitysApp:istä kannattaa aina tarkistaa lääkeaineen rajoitukset jos hevosta joudutaan lääkitsemään lähellä kilpailuja. Tarvittaessa on myös hyvä neuvotella hoitavan eläinlääkärin kanssa lääkityksestä ja varoajoista kilpailukaudella. Kannattaa pitää mielessä, että hevosesta ja sen puhtaudesta kilpailuissa vastaa sääntöjen mukaan aina ratsastaja, tai alaikäisen ratsastajan vanhemmat.
Ratsastuskilpailuissa sallittuja lääkkeitä ovat mm. mahahaavojen hoitoon käytettävä omepratsoli (esim. Gastrogard, Peptizole), kiimahäiriöiden hoitoon käytettavä altrenogesti (Regumate) sekä niveloireiden hoitoon käytettävät hyaluronihappovalmisteet (esim. HY-50, Hyonate) ja pentosaani (esim. Cartrophen). Valvottuja lääkeaineita ovat puolestaan esim. luustosairauksien hoidossa käytettävät bifosfonaatit (esim. Tildren, Osphos).
Myös matolääkkeiden ja hyönteiskarkotteiden käyttö on sallittua.
Käytettäessä valvottuja lääkeaineita lähellä kilpailuja on aina syytä neuvotella hoitavan eläinlääkärin kanssa milloin hevosella voi kilpailla hoidon jälkeen. Tähän vaikuttaa luonnollisesti eniten se sairaus tai vaiva minkä vuoksi hevosta on lääkitty ja minkä toipumisajan se vaatii hoidon jälkeen. Lääkkeiden poistuminen elimistöstä on yksilöllistä ja siihen vaikuttaa hevosen oman aineenvaihdunnan lisäksi taustalla oleva sairaus, lääkekuurin pituus ja antotapa sekä se, onko käytetty myös muita lääkkeitä samanaikaisesti. FEI:n sivuilta löytyy tutkimuksia eri lääkeaineiden poistumisajoista, mutta koska tutkimukset on tehty yleensä pienillä hevosryhmillä voidaan niitä pitää vain suuntaa-antavina.
Lisäravinteet ja erilaiset yrttivalmisteet ovat yleisesti käytössä monilla hevosilla. Kannattaa lukea tarkkaan tuoteseloste, ettei valmiste sisällä mitään kilpailuissa kiellettyjä aineita (esim. valeriaana, harpagosidi eli ”Devil´s Claw”). Jos valmisteessa ei ole tuoteselostetta, sitä ei kannata käyttää kilpahevosilla. Joissakin linimenteissä saattaa olla kiellettyjä aineita (esim. kapsaisiini) ja myös jotkut ihmisillä käytettävät reseptivapaat pintahoitovalmisteet ovat kiellettyjen listalla ja saattavat aiheuttaa positiivisen näytteen (esim. diklofenaakkia sisältävä Voltaren).
Fysikaalisten hoitojen käyttö on pääsääntöisesti sallittu kilpailuissa mikäli hoito ei aiheuta kuumotusta, turvotusta tai ihoreaktioita. Neuloilla tehtävä akupunktio ja shockwavehoito on kielletty kilpailupaikalla ja shockwavehoito on kielletty myös 5 vrk ennen kilpailua.
Jalkojen kylmääminen kilpailuissa on sallittua kaikilla tavoilla joissa lämpötila ei laske 0 asteen alle.
Dopingnäytteitä saatetaan ottaa kaikissa kilpailuissa ja myös SRL:n virallisissa harjoituksissa (esim. valmennusleireillä). Näytteenoton yhteydessä hevoselta otetaan sekä veri- että virtsanäyte. Mikäli hevonen arvotaan näytteenottoon kilpailuissa lähtee näytteenottoavustaja seuraamaan hevosta ja saattaa sen näytteenottotiloihin missä näytteet otetaan. Hevosen saa jäähdytellä ja juottaa ennen näytteenottoa avustajan seuratessa. Puhdas urheilu on meidän kaikkien etu ja tavoite, ja kunnollinen hevosten testausohjelma tukee tätä tavoitetta. Ei siis kannata kiukutella näytteenottajille jos arpa osuu omalle kohdalle vaan muistetaan että he tekevät tärkeää työtä hevosten hyvinvoinnin ja lajin julkisuuskuvan eteen.
Hyvää kilpailukautta jokaiselle!
Artikkelin on kirjoittanut eläinlääkäri Kristiina Ertola- eläinlääkäri Liisa Harmon luennon (huhtikuu 2019) perusteella.