Treen_Hevosklinikka_logo_18082015cTreen_Hevosklinikka_logo_18082015cTreen_Hevosklinikka_logo_18082015cTreen_Hevosklinikka_logo_18082015c
  • Palvelut
    • DRS eli rasitustähystys
    • Eutanasia
    • Hammashuolto
    • Hengitystietutkimukset
    • Kengitys
    • Kirurgia
    • Laboratoriotutkimukset
    • Mahatähystys
    • Ontumatutkimus
    • Ostotarkastus
    • Röntgentutkimus
    • Selkätutkimus
    • Silmätutkimukset
    • Tallikäynnit
    • Ultraäänitutkimus
  • Ajankohtaista
    • Uutiset
    • Tietopankki
    • Videokirjasto
    • Möykky ja Peukku
  • Tulossa klinikalle
    • Miten valmistaudun?
    • Leikkaukseen tulossa
    • Maksutavat
    • Hinnasto
    • Miten löydän perille
    • Klinikkakierros
  • Tampereen Hevosklinikka
    • Historia
    • Eläinlääkärit
    • Henkilöstö
    • Yhteistyössä
  • Yhteystiedot
✕
21.10.2016

Mitä tulee ottaa huomioon valmistellessa hevosta pitkään kuljetukseen?

Entä miten varmistetaan hevosen hyvinvointi matkan aikana ja mitä terveysongelmia kuljetuksessa voi ilmetä?

Ja mitkä ovat esteratsastaja Maiju Mallatin kokemuksen mukaan tärkeimpiä asioita kilpailumatkoilla?

Hevosen kuljettaminen varsinkin pitkiä matkoja vaatii aina hyvää valmistautumista, oli kyseessä sitten kilpailumatka tai muu pitkä kuljetus. Hevosen tulee olla matkaan lähtiessään terve, kuljetuskaluston kunnossa ja matkareitti sekä hevosten ruokinta ja muu huolto matkan aikana hyvin suunniteltu.

 

Suomalaisella nykyisin Ranskassa työskentelevällä kilpaesteratsastaja Maiju Mallatilla on runsaasti kokemusta hevosten kuljetuksesta pitkiä matkoja kilpailuja varten.

– Olen kyllä tosi tarkka siitä, että hevosilla on miellyttävät olosuhteet matkustaa. Monelle tulee yllätyksenä se, kuinka paljon työtä ja tarkkailua hevosille tarvitsee tehdä matkan aikana. Heti matkan alusta asti hevostilassa käydään monta kertaa tarkistamassa, että ilma on hyvä ja loimia sopivasti. Että ei nämä reissut mitään lomaa ole, Mallat nauraa.

 

 

Suunnittele ja kokeile

 

Monet tekijät kuljetuksessa voivat olla tottumattomalle hevoselle stressaavia ja aiheuttaa sairastumis- tai loukkaantumisriskin. Hyvällä suunnittelulla ja totuttelulla sekä kiinnittämällä huomiota kuljetusolosuhteisiin riskit voidaan kuitenkin minimoida, ja tehdä matkustamisesta hevoselle mahdollisimman mukavaa ja turvallista.

Mallatin hevosista yksikään ei koskaan lähde suoraan pitkälle kilpailumatkalle, vaan ne ovat totutelleet kuljettamiseen ensin lyhyemmillä matkoilla. Huonosti matkustavan hevosen kanssa Mallat sanoo pyrkivänsä yleensä ensimmäisenä kokeilemaan, jos hevosen oloa helpottaisi suurempi tila kuljetusautossa.

– Toisaalta jotkut hevoset matkustavat paremmin kapeammassa tilassa, tämäkin on ihan hevoskohtaista, sanoo Mallat.

 

Toisinaan hermostunutta matkustajaa voi helpottaa korvatulppien käyttö tai se, että se saa keskittyä heinän syömiseen. Myös hevosten sijoittelulla hevosautossa on suuri merkitys, hevoset matkustavat aina rauhallisemmin, kun tulevat vieressä seisovan hevosen kanssa hyvin toimeen.

 

Hevosen kuivumisen ehkäisy ensisijaista

 

Eniten terveysongelmia pitkien kuljetusten yhteydessä tulee hevosen hengitystieoireiden ja kuivumisen vuoksi. Pitkän kuljetuksen aikana hevonen ei välttämättä juo tarpeeksi ja voi kuumissa olosuhteissa, huonon ilmanvaihdon tai liikojen loimien vuoksi hikoilla runsaasti, mikä johtaa kuivumiseen. Laivamatkoilla kesäisin on hyvä pitää mielessä, että suljetulla autokannella lämpötila voi nousta todella korkeaksi, ja huomioida tämä kuljetusauton sijoittelussa laivaan.

 

Kuivuminen hidastaa hevosen palautumista kuljetuksen jälkeen ja voi johtaa esimerkiksi ähkyihin. Kuivumista voi ehkäistä houkuttelemalla hevosta juomaan mahdollisimman hyvin. Juomaveteen voi lisätä esimerkiksi melassia tai omenamehua maittavuuden parantamiseksi, tai antaa hevoselle suolaa tai elektrolyyttivalmistetta juomishalun lisäämiseksi. Fysiologinen suolaliuos (9g suolaa litraan vettä) maistuu yleensä parhaiten.

 

Mallat antaa matkaan lähteville hevosilleen merisuolaa reilummin jo muutamana päivänä ennen kuljetusta sekä sen aikana. Myös elektrolyyttivalmisteita Mallatin hevoset saavat toisinaan.

 

Maiju2

– Hevosten matkatessa ei saisi tulla tilanteita, joissa ne hikoavat voimakkaasti, painottaa Maiju Mallat.

 

Enemmän ilmaa ja vähemmän varusteita

 

Loimitus on matkan aikana on asia, jolla voidaan merkittävästi vaikuttaa hevosten hyvinvointiin ja pyrkiä minimoimaan hevosen kuivuminen. Hikoilu matkan aikana ei koskaan ole hyväksi.

– Meidän hevoset kerrospuetaan kuljetukseen ja alimmaisessa kerroksessa on aina jotakin hengittävää materiaalia oleva loimi, siihen päälle sitten muita loimia tarpeen mukaan, Mallat kertoo.

– Hikoilu matkan aikana on tosi huono juttu, ennemmin jopa hiukan liian vähän loimia kuin liikaa, Mallat summaa.

Ilman vaihtuvuuden seuraaminen hevostilassa matkan aikana on myös äärimmäisen tärkeää.

– Se on kaikkein tärkeintä. Veto ei tietenkään ole hyvästä, mutta ilman täytyy vaihtua. Meidän reissuilla ikkunoita ja luukkuja avataan ja suljetaan matkan aikana moneen kertaan tarpeen mukaan, Mallat kertoo.

 

Myös kuljetusautossa käytettävä kuivike vaikuttaa ilman laatuun: sen tulee olla pölyämätöntä sekä imeä hyvin ammoniakkia ja kosteutta.

 

Mallatin hevoset matkustavat lämpöpintelit jaloissaan ja eivät matkustaessaan käytä muita suojia. Toisinaan hevoset voivat hermostua esimerkiksi jos kuljetussuojat valuvat. Jotkut hevoset taas potkivat enemmän suojat jalassaan kuin ilman niitä. Tässäkin asiassa hevoset ovat yksilöitä, joten kullekin hevoselle on löydettävä sille toimivin ratkaisu.

 

Pelätty kuljetuskuume

 

Toinen yleinen pitkän kuljetuksen yhteydessä esiin tuleva ongelma on kuljetuskuume. Kuljetusauton heikentynyt ilmanlaatu ärsyttää hengitysteitä erityisesti jos hevonen seisoo jatkuvasti pää heinäkasassa ja hengittää siitä pölyä. Kuljetuksessa hevonen ei myös usein pääse laskemaan päätään kunnolla alas, mikä häiritsee alahengitysteiden normaalia puhdistumista. Tällöin riski sairastua bakteeriperäiseen keuhkotulehdukseen, eli kuljetuskuumeeseen kasvaa.

 

Kuljetuskuumeen oireet voivat ilmetä jo pitkän kuljetuksen aikana tai yleensä vuorokauden sisällä kuljetuksesta. Jo ennen kuumeen nousemista hevonen saattaa lopettaa syömisen ja juomisen, se on usein vaisu ja sen hengittäminen voi olla vaikeutunut. Usein myös hevosen sieraimista valuu eritettä, mutta yskää ei välttämättä ole lainkaan.

Kuljetuskuumeeseen sairastuneen hevosen hoito tulee aloittaa mahdollisimman nopeasti ettei tulehdus leviä märkiväksi keuhkopussintulehdukseksi. Kuljetuskuume-epäily on aina kiireellinen tapaus, eli eläinlääkäriin kannattaa olla yhteydessä nopeasti.

Alkuvaiheessa kuljetuskuumeen hoitoon riittää usein antibioottihoito ja yleistilan kohentaminen tukihoidoilla (nesteytys, hengitysteitä avaavat lääkkeet, tulehduskipulääkkeet), mutta pidemmälle edenneenä tauti saattaa vaatia jopa keuhkopussin dreneerausta.

 

Ennaltaehkäiseviä antibioottihoitoja ei suositella, mutta herkille hevosille voi harkita hengitysteitä avaavan lääkityksen käyttöä pitkien kuljetusten yhteydessä. Tällöin on kuitenkin muistettava lääkkeiden kilpavaroajat jos kyseessä on kilpailumatka.

 

Tärkeää niin kuljetuskuumeen kuin muidenkin kuljetukseen liittyvien hengitystieongelmien ehkäisyssä on, että hevosilla olisi matkan aikanakin mahdollista laskea päätään alas, jolloin hengitystiet pääsevät paremmin puhdistumaan pölystä. Mallat pyrkii aina järjestämään hevosille kuljetusautossa sellaisen tilan, että niillä on mahdollisuus pään laskemiseen. Myös taukoja pidetään matkalla reilun neljän tunnin välein. Kuljetusauton ollessa pysähdyksissä hevoset yleensä rentoutuvat paremmin ja malttavat myös laskea päänsä alas.

 

Maiju3

Kuljetusauton seinien paikkaa siirtämällä voidaan saada järjestettyä hevoselle sellainen tila, jossa sen on mukava matkustaa ja se saa laskettua päänsä alas.

Ruokinta matkalla

 

Ruokinnan äkillisiä muutoksia tulisi kuljetuksenkin aikana välttää hevosen ruoansulatuskanavan häiriöiden aiheuttamien ongelmien ehkäisemiseksi. Heinä on monesti hyvä kastella, mutta tällöin tulee myös huolehtia, ettei hevoselle jää eteen vanhaa märkää heinää.

Mallatin hevoset matkustavat mahdollisuuksien mukaan ruoka-aikojen välillä ja ruokinta tapahtuu taukojen aikana.

– Heinän lisäksi hevoset saavat matkan aikana mashia ja porkkanoita, Mallat kertoo.

 

 

Perusasiat kuntoon

 

Hevonen tulee ottaa mukaan pitkälle kuljetusmatkalla vain, jos se on terve. Sairaita hevosia tulisi kuljettaa vain hätätapauksissa. Hevosen normaali ruumiinlämpö kannattaa selvittää jo hyvissä ajoin ennen matkaa seuraamalla sen ruumiinlämpöä päivittäin usean päivän ajan. Näin hevosen mahdollinen sairastuminen voidaan huomata heti, jos sen lämmön havaitaan nousseen normaalista.

Miten hevosen ruumiinlämpö mitataan? Katso video!

 

Hevosten rokotukset ja loishäädöt tulisi myös olla hoidettu säännöllisesti hyvissä ajoin ennen matkaa.

 

Muista myös hoitaa kuntoon hevoselle tarvittavat matkustusasiakirjat. Kaikissa kuljetuksissa hevosella tulee olla mukana hevospassi tai muu tunnistusasiakirja. Useimmiten ulkomaille kuljetettaessa hevosella tulee olla aikaisintaan 48 h ennen matkan alkua tehty virkaeläinlääkärin allekirjoittama terveystodistus (tätä ei vaadita lyhyillä pohjoismaisilla kilpailumatkoilla). Jos olet epävarma mitä asiakirjoja ulkomaan kuljetukseen tarvitaan, kannattaa asia tarkastaa hyvissä ajoin ennen lähtöä.

Jaa somessa

Yhteystiedot

Tampereen Hevosklinikka
Mikkolantie 62, 33420 TAMPERE
Puh: (03) 344 1700 (ajanvaraus)
info@tampereenhevosklinikka.fi

 

Ajanvaraus auki

ma-pe klo 8-16

 

 

 

 

Potilastoimisto auki

ma-to 8-20

pe 8-17