Miten hevosta hoidetaan leikkauksen jälkeen?
Mihin asioihin erityisesti tulee kiinnittää huomiota?
Asianmukaisesti toteutettu jatkohoito on oleellinen osa hevosen toipumisessa leikkauksen jälkeen, oli kyseessä sitten nivelen tähystysleikkaus, ruunaus tai kurkun operaatio.
Klinikalta omistaja saa hevosen leikkauksen jälkeen mukaansa, kun se on toipunut nukutuksesta sekä tarkastettu ja todettu kotiutuskuntoiseksi. Hevosen mukaan annetaan klinikalta kotiutusohjeet, joissa kerrotaan sen jatkohoito: karsinalevon pituus ja liikutusohjeet, lääkitykset, mahdolliset kääreiden vaihdot ja haavan hoidot ja jälkitarkastukset. Muistathan aina noudattaa ensisijaisesti hevoselle klinikalla annettuja hoito-ohjeita. Jos jokin asia hevosen voinnissa leikkauksen jälkeen mietityttää, ota rohkeasti yhteyttä klinikalle. Tyhmiä kysymyksiä ei ole!
Tulossa leikkaukseen? Katso ohjeet täältä!
Tässä asioita, joihin leikkauksesta toipuvassa hevosessa ja sen hoidossa tulee kiinnittää huomiota karsinalevon aikana.
Hevosen yleisilme: Onko hevonen oma itsensä, näyttääkö merkkejä kivusta? Onko se vaisumpi tai levottomampi kuin yleensä?
Syöminen ja juominen: Tarkkaile hevosen juomista ja tarvittaessa juota esim. melassivettä.
Ruokintaa vähennetään karsinalevon aikana, väkirehuja annetaan vain nimeksi. Suoliston toiminnan edistämiseksi hevoselle voi antaa esimerkiksi mashia, greenlinea tai pellavavelliä missä on runsaasti nestettä. Ahneelle hevoselle voi laittaa heinät esimerkiksi tiheään heinäverkkoon, jotta hevosella riittäisi ajanvietettä.
Ulostaminen: Narkoosi ja karsinalepoon joutuminen voi joillain hevosilla aiheuttaa suoliston toiminnan hidastumista. Jos huomaat ulosteen määrän vähenemistä tai kuivumista, huolehdi hevosen nesteen saannista erityisesti. Jos hevosella on kipuja tai ähkyn oireita, ota yhteys eläinlääkäriin. Jotkut lääkkeet (esimerkiksi antibiootit ja tulehduskipulääkkeet) saattavat myös aiheuttaa vatsaoireita, kuten ripulia ja syömättömyyttä. Ota yhteyttä eläinlääkäriin tai klinikalle jos hevosellasi on vatsaoireita leikkauksen jälkeen.
Lämmön mittaaminen: Lievä ruumiinlämmön nousu (ns. haavakuume) on normaalia, mutta jos lämpö poikkeaa reilusti normaalista ole yhteydessä klinikalle. Lämmönnousu saattaa olla merkki tulehduksesta. Hevosen normaali ruumiinlämpö kannattaa selvittää jo ennen leikkaukseen tulos seuraamalla sen aamulämpöjä useamman päivän ajan. Klinikan ohjevideon hevosen ruumiinlämmön mittaamisesta voit katsoa täältä.
Painon varaaminen kaikille jaloille: Jalkaleikkausten jälkeen ota hevonen päivittäin käytävälle, jotta näet, miten se liikkuu. Tavanomaisen leikkauksen (esimerkiksi irtopalojen poisto) jälkeen hevosen tulee astua koko kaviolla, eikä se saa ontua.
Leikkausalueiden ja kääreiden tarkastus: Tarkista mahdolliset kääreet ja haavat ja hoida ohjeiden mukaan. Jos kääreet ovat valuneet, puristavat tai ovat likaantuneet, tulee ne vaihtaa uusiin. Kääreiden tulee olla tukevat mutta ei kiristävät. Kääreiden vaihdon yhteydessä ole tarkkana, etteivät kääreet kiristä liikaa ja näin aiheuta painevaurioita. Yksityiskohtaiset ohjeet kääreiden tekoon ja tarkistamiseen jalkaleikkauksen jälkeen löydät ohjevideostamme täältä.
Puhtaus: Leikkauksesta toipuvan hevosen karsina tulee pitää mahdollisimman puhtaana, jotta kääreet ja haavat eivät likaannu hevosen eritteistä tai likaisista kuivikkeista. Turve ei ole ihanteellisin kuivike jalkaleikatuille hevosille, sillä se pakkaantuu helposti haavoihin. Vaihtoehtoisen kuivikkeen käyttäminen mahdollisuuksien mukaan leikkauksesta toipumisen ajan on suositeltavaa.
Liikunta: Hevosen voi useimmiten laittaa karsinan kokoiseen sairastarhaan, jos se on siellä rauhallisempi kuin karsinassa. Tarhan tulee kuitenkin olla kuiva ja puhdas, etteivät kääreet ja haavat likaannu.
Ruunauksen jälkeen hevosta pitää kävelyttää ohjeen mukaan turvotuksen ehkäisemiseksi. Myös jalkaleikkauksen jälkeen hevosen kävelytys aloitetaan ohjeen mukaisesti (yleensä noin kahden viikon kuluttua leikkauksesta).
Kengitys: Karsinalevon aikana hevonen ei tarvitse kenkiä, mutta jos se esimerkiksi kaivaa jatkuvasti niin, että kaviot kuluvat, voi kengät laittaa etukavioihin
Tikkien poisto: Tikit poistetaan haavoista 2 viikon kuluttua leikkauksesta. Jos hevonen ei jostain syystä anna koskea tikkeihin, pyydä eläinlääkäri rauhoittamaan hevonen. Myös suun kautta annettavia rauhoitusaineita voi tarvittaessa käyttää tikkien poiston yhteydessä.