Syksy lähestyy. Siinä missä koululaiset palaavat kouluihin ja työssäkäyvät työpaikoilleen, myös hevoset siirtyvät laitumilta talleihin.
Lue tarttuvien tautien erikoiseläinlääkäri Katja Hautalan esitelmään pohjautuva tiivistelmä hevosten tarttuvista taudeista ja niiden ennaltaehkäisystä.
Hevosen merkittävimmät tartuntataudit Suomesssa
Suomessa merkittävimpiä viruksen aiheuttamia tartuntatauteja hevosilla ovat hevosinfluenssa, herpesvirustartunnat ja virusarteriitti. Myös bakteerin aiheuttamaa pääntautia todetaan Suomessa vuosittain. Varsoilla esiintyy rotavirus- ja rhodokokki-tartuntoja sekä Lawsonia intercellularis- suolistotulehdusta. Lisäksi ongelmia voivat aiheuttaa sisäloisten aiheuttamat tartunnat ja tarttuvat ihotulehdukset.
Tartuntatautien oireet
Tartuntataudit oireilevat eri tavoin taudinaiheuttajasta riippuen. Tyypillisiä oireita ovat kuume, hengitystieoireet, silmävuoto ja alentunut suorituskyky. Myös ripuli, abortit, keskushermosto-oireet ja ihotulehdukset (sienet, syylät, rivit) voivat olla tartuntatautien oireita.
Taudin toteaminen
Pelkkien oireiden perusteella ei voida tehdä varmaa diagnoosia siitä, mistä tarttuvasta taudista on kyse. Diagnoosi vaatii hevosesta otetun näytteen analysoimista laboratoriossa, jolloin esimerkiksi hevosen sierainlimasta otetusta näytteestä etsitään taudinaiheuttajia tai hevosen verinäytteestä tutkitaan vasta-aineita.
Tarttuvien tautien leviäminen
Hevosten runsas liikkuminen esimerkiksi kilpailujen vuoksi niin Suomessa kuin ulkomaillakin edistää tautien leviämistä. Hevonen saa tautitartunnan usein suun tai hengitysteiden limakalvojen kautta, tavallisimmin suorassa hevosten välisessä kontaktissa. Taudinaiheuttajat voivat levitä myös ihmisten välityksellä, ruoka- ja juoma-astioiden, harjojen ja loimen tai kuljetuskaluston kautta. Tartunnat voivat levitä myös ilmassa tai lannan kautta. Astutus ja keinosiemennys ovat nekin mahdollisia tapoja tautitartunnan saamiseen.
Ihminen taudin levittäjänä
Taudinaiheuttajat leviävät ihmisten vaatteissa, kengissä ja käsissä sekä hevosten varusteissa. Taudin levittämisen riskiä voi pienentää käsien ja kasvojen pesemisellä, vaatteiden vaihtamisella eri talleilla käytäessä sekä käyttämällä hevoskohtaisia varusteita ja suojahanskoja haavoja käsiteltäessä. Myös vieraiden hevosten koskettelua kannattaa välttää.
Erityisesti paljon eri tallien välillä kulkevien henkilöiden, kuten eläinlääkäreiden, kengittäjien ja hevosautojen kuljettajien, tulisi kiinnittää huomiota näihin asioihin.