Hevosen lääkitseminen ja elintarvikekäyttö
Hevonen luokitellaan lähtökohtaisesti tuotantoeläimeksi, joten sen lääkehoidossa tulee noudattaa tuotantoeläinten lääkitsemisestä säädettyjä lakeja ja määräyksiä. Omistaja on velvollinen pitämään lääkekirjanpitoa, mihin merkitään kaikki hevoselle annetut lääkeaineet. Lääkekirjanpitoon merkitään sekä eläinlääkärin käyttämät lääkkeet että omistajan itse antamat lääkkeet (esim. matolääkitykset). Tuotantoeläinkäyttöön hyväksytään vain sellaiset lääkeaineet, jotka tutkitusti eivät vaaranna eläimestä valmistettavien elintarvikkeiden turvallisuutta. Kullekin lääkkeelle on määritelty varoaika, jonka päätyttyä eläin hyväksytään teurastettavaksi. Hevosten lääkinnässä käytetään kuitenkin yleisesti myös valmisteita, joille jäämätutkimuksia ei ole tehty minkä vuoksi niitä käytettäessä joudutaan käyttämään pitempiä teurasvaroaikoja.
Euroopan komissio on antanut hevosille välttämättömistä lääkeaineista asetuksen, jota kutsutaan hevoslääkelistaksi. Näitä lääkkeitä ei ole hyväksytty tuotantoeläinkäyttöön, mutta niitä voidaan käyttää hevoselle 6 kk teurasvaroajalla. Näiden lääkkeiden käytöstä merkitään hevosen passiin 6 kk määräaikainen teuraskielto. Mikäli lääkeainetta ei ole rekisteröity tuotantoeläinkäyttöön eikä sitä mainita hevoslääkelistassa, aiheutuu käytöstä pysyvä teuraskielto.
Yleisimmin käytettyjä 6 kk teuraskiellon aiheuttavia lääkkeitä ovat mm. mahansuojalääke Antepsin, nukutuksessa käytettävät Stesolid ja Midazolam, kortisonilääke Kenacort sekä inhaloitavat Flixotide ja Atrovent. Pysyvän teuraskiellon aiheuttavat mm. monet allergialääkkeet (esim. setiritsiinivalmisteet Histec ja Heinix) ja silmätipat (esim. kloramfenikolia sisältävät), antibiootti metronidatsoli sekä nivelsairauksien hoidossa käytettävä Cartrophen.
Omistajan päätöksellä hevonen voidaan asettaa teuraskieltoon. Kun hevonen on poistettu elintarvikeketjusta, sen lääkinnässä voidaan käyttää myös tuotantoeläimiltä kiellettyjä lääkeaineita, esimerkiksi pieneläimille tai ihmisille rekisteröityjä lääkkeitä. Teuraskiellosta tehdään merkintä hevosen passiin. Vaikka hevoselle asetettaisiin teuraskielto tämä ei poista omistajan velvoitetta lääkekirjanpitoon. Hevosurheilujärjestöt Suomen Hippos ja Suomen Ratsastajainliitto edellyttävät kaikilta kilpailevilta hevosilta ajantasaista lääkekirjanpitoa. Huomioithan että lääkkeiden teuras- ja dopingvaroajat eivät ole samat.