Kun huomaat hevoselle tulleen haavan – eläinlääkärin vinkit haavojen hoitamiseen
- Ota hevonen käytävälle tai muuhun valoisaan paikkaan, jossa voit tutkia haavaa ja tarkastaa miten hevonen liikkuu
- Jos haava on kurainen ja muuten likainen huuhtele haava haalealla juoksevalla vedellä
- Tarkista haavan syvyys, pituus. onko haavassa vierasesine esim. tikku, naula. Missä kohdassa haava on? Mitä rakenteita alla on(nivel, luu, lihas, jänne)?
- Älä suihkuta haavaan värillistä haavasuihketta, se vaikeuttaa haavan tutkimista jatkossa.
Milloin tarvitaan eläinlääkäri?
- Jos haava on nivelen, jännetupen, jänteiden kohdalla ja vaikuttaa pintaraapaisua syvemmältä
- Jos haava on ommeltava, eli karkeasti arvioiden silloin kun se on viiltohaava ihon läpi ja on jalan alaosissa yli parin cm mittainen
- Molemmissa tapauksissa on tärkeää toimia ripeästi. Haava tulisi ommella 6-8 tunnin kuluessa. Tulehtunutta haavaa ei voi ommella. Mikäli haava ulottuu niveleen/ jännetuppeen, kyseessä on hätätapaus. Mitä nopeammin hoito voidaan aloittaa, sen parempi ennuste.
- Jos haava on silmässä tai silmän läheisyydessä
Haavan kotihoito - Tarvittaessa leikkaa haalealla vedellä hyvin puhdistetun haavan ympäriltä pois karvat
- Jos haavasta tulee runsaasti verta ts. kyseessä on valtimoverenvuoto, haavaan on hyvä laittaa paineside esim. puhdas pintelirulla haavaa vasten ja sen ympäri tiukka side. Side on hyvä avata 10-15 min välein ja tarkastaa vuoto ja sen jälkeen sitoa uudelleen.
- Puhdista haava laimealla jodiliuoksella (teen väriseksi laimennettu esim. Betadine, Jodopax) tai muulla haavan puhdistukseen tarkoitetulla aineella.
- Jos mahdollista, sido haava tukevasti käyttäen esimerkiksi puhtaita taitoksia, rullapumpulia ja pinteliä. Side ei saa olla liian tiukka ja se tulee avata ja haava tarkastaa päivittäin.
- Tarkista, että hevosen jäykkäkouristusrokotus eli tetanusrokote on riittävän tuore. Perusrokotusten jälkeen tetanus tulee uusia 2 vuoden välein.
- Hevosen liikutus riippuu haavan koosta ja sijainnista. Mikäli eläinlääkäri on hoitanut haavaa, antaa hän myös ohjeet liikutuksesta. joskus karsinalepo on tarpeen. Jos haava on ommeltu, karsinalepo on yleensä tarpeen, jotta tikit pysyisivät paikallaan. Liike avoimessa haavassa lisää liikalihan kasvun riskiä.
- Pyri siihen, ettei haava likaannu. Puhdista ja tarkasta se päivittäin. Mittaa myös hevosen lämpö.
Mikä haavanhoidossa voi mennä pieleen?
- Haava voi tulehtua. Silloin eläinlääkärin on syytä arvioida jatkohoidon tarve.
- Mikäli hevonen äkillisesti haavahoidon yhteydessä menee kolmijalkaiseksi eli ei varaa painoa haavajalalle ja nostaa kuumetta, kyseessä voi olla niveleen mennyt bakteeritulehdus, jolloin kiireellinen eläinlääkärin hoito on tarpeen.
- Haava ei parane, vaan siihen alkaa kasvaa liikalihaa.
- Liikalihan kotihoito: pidetään haava mahdollisimman liikkumattomana (tarvittaessa hevonen karsinalevossa). Letkutetaan haava vedellä 2 krt päivässä. Sen jälkeen kuivataan ja sivellään liikalihan päälle ohut kerros kortisonirasvaa esim. hydrokortison voide. Kääritään kevyesti, jotta voide pysyy liikalihan päällä. Kortisonivoidetta laitetaan liikalihan päälle alkuun 1-2 krt päivässä ja kun liikalihan määrä pienenee, harvennetaan annostelua esim. joka toinen – joka kolmas päivä. Kortisonivoidetta ei saa käyttää liian pitkään, se voi hidastaa haavan umpeutumista.
- Haava umpeutuu, mutta puhkeaa parin viikon kuluessa uudelleen auki. Tällöin kyseessä voi olla bakteeri-infektio luussa eli luumätä. Tämä on yleisempää alueilla, joissa luu on heti ihon alla. Toteaminen vaatii eläinlääkärin tutkimukset ja hoito on joko pitkä antibioottikuuri ja seuranta tai leikkaushoito.
Haavanhoito-ohjeiden asiantuntijaeläinlääkärinä Mari Vettenranta