Nivelten rasitusperäiset sairaudet ja kipeytymiset ovat yleisiä sekä urheilu- että harrastehevosilla. Erilaisessa käytössä olevilla ja eri-ikäisillä hevosilla niveloireiden tyyppi ja kohdenivel vaihtelee mutta niveltulehduksen perusmekanismi on sama.
Tampereen Hevosklinikan eläinlääkäri Kristiina Ertola käsittelee biologisia hoitoja hevosen niveltulehduksen hoidossa.
Biologiset hoidot hevosen niveltulehdukseen
Nivelten rasitusperäiset sairaudet ja kipeytymiset ovat yleisiä sekä urheilu- että harrastehevosilla. Erilaisessa käytössä olevilla ja eri-ikäisillä hevosilla niveloireiden tyyppi ja kohdenivel vaihtelee mutta niveltulehduksen perusmekanismi on sama.
Nivelsairauksien hoitoon nivelensisäisesti käytettävien lääkkeiden kirjo on suuri. Tavoitteena lääkityksellä on pysäyttää tulehduskierre nivelessä ja suojata nivelrustoa vaurioilta. Pidemmälle edenneissä nivelsairauksissa syntyy nivelrustoon vaurioita ja myöhemmin muutoksia myös nivelen reunoille ja nivelruston alaisen luuhun, jolloin puhutaan jo nivelrikosta. Nivelensisäisiä lääkityksiä voidaan käyttää myös nivelleikkausten jatkohoitona. Yleisimmät niveltulehdusten hoidossa käytetyt lääkevalmisteet ovat erityyppiset kortisonivalmisteet, hyaluronihapot, pentosaani sekä polyakrylamidit.
Nivelsairauksien hoitoon on saatavilla myös useita biologisia valmisteita, jotka tehdään joko hevosen omasta verestä tai terveen luovuttajahevosen verestä. Biologisia hoitovalmisteita pystytään tekemään myös muista kudoksista mutta veriperäiset ovat yleisimpiä. Biologisia valmisteita, jotka on tehty hevosen omasta verestä, kutsutaan autogeenisiksi ja luovuttajahevosen verestä tehtyjä valmisteita kutsutaan allogeenisiksi valmisteiksi. Veressä on runsaasti tulehdusta poistavia ja paranemista edistäviä soluja ja ainesosia, joita rikastetaan erilaisin menetelmin hoitovalmisteiksi. Näillä pyritään hidastamaan ruston tuhoutumista ja stimuloimaan kudoksen korjautumista.
Pidemmälle edenneissä nivelsairauksissa syntyy nivelrustoon vaurioita ja myöhemmin muutoksia myös nivelen reunoille ja nivelruston alaisen luuhun, jolloin puhutaan jo nivelrikosta.
IRAP (interleucin receptor antagonist protein; interleukiinivasta-aine)
Irap on pisimpään käytössä ollut biologinen hoitovalmiste. Interleukiinit ovat tulehdusvälittäjäaineita mitkä ylläpitävät tulehdusta nivelessä. IRAP-hoidolla pyritään estämään niveltä vahingoittavien tulehdusvälittäjäaineiden haitalliset vaikutukset nivelessä. IRAP-valmistetta tehtäessä hevosesta otetaan 60 ml verta ruiskuun missä on pintakäsiteltyjä lasihelmiä, joiden avulla IRAP rikastetaan. Verta säilytetään vuorokausi lämpökaapissa minkä jälkeen veri sentrifugoidaan ja IRAPia sisältävä seerumi erotetaan hoitovalmisteeksi. Yleensä yhdellä kerralla saadaan 5-7 nivelhoitoannosta, mitkä pakastetaan ja voidaan käyttää nivelhoitoihin myöhemmin. IRAP-hoitoa voi käyttää yksittäisenä hoitona mutta sitä käytetään myös usein muutaman pistoksen sarjana.
IRAP-hoitoa voi käyttää yksittäisenä hoitona mutta sitä käytetään myös usein muutaman pistoksen sarjana.
Kantasoluhoidot
Myös nivelten kantasoluhoidot ovat nykyään mahdollisia. Kantasolut ovat soluja, jotka pystyvät muuntautumaan erityyppisiksi soluiksi ja korjaamaan näin kudosten vaurioita. Kantasoluja käytetään hevosilla myös esim. jänne- ja hankosidevammojen hoidossa. Niveltulehduksessa kantasoluhoidoilla pyritään korjaamaan nivelrustoa. Niveleen käytettävissä kantasoluvalmisteissa solut saadaan terveen luovuttajahevosen verestä ja niitä kasvatetaan laboratoriossa solumäärän lisäämiseksi. Soluja on käsitelty laboratoriossa soluviljelyn aikana niin että ne kehittyvät ruston suojaamista edistäviksi rustosoluiksi. Käytössämme on kantasoluvalmiste mikä on hyväksytty lääkevalmisteeksi Euroopan lääkeviraston tiukan rekisteröintiprotokollan mukaan ja siitä on lupaavia tutkimustuloksia. Kantasoluvalmiste tilataan jokaiselle potilaalle erikseen ja kuljetetaan pakastettuna pikarahtina klinikalle.
Kantasolut kerätään tutkitusti hyvänlaatuisia kantasoluja omaavien luovuttajahevosten verestä. Luovuttajahevosiksi valitaan sellaiset hevoset, joiden kantasolujen laatu on korkeatasoinen.
Sopivan nivelhoidon valinta
Jokaiselle hevoselle valitaan tapauskohtaisesti sopiva nivelhoito. Keskustele eläinlääkärisi kanssa hoitovaihtoehdoista tutkimuksen yhteydessä tai ota yhteyttä potilastoimistoomme 03/3441700, jos haluat lisätietoja.
Keskustelemalla eläinlääkärisi kanssa hoitovaihtoehdoista tutkimuksen yhteydessä löydätte omalle hevosellenne parhaan mahdollisen hoitomuodon.