![IMG_5782](https://tampereenhevosklinikka.fi/wp-content/uploads/2025/01/IMG_5782-scaled.jpg)
DRS ELI RASITUSTÄHYSTYS
Klinikalta löytyy tähystyslaite, jolla voidaan tutkia hevosen kurkunpään toimintaa rasituksen aikana. Tähystyslaite mahdollistaa kurkunpään tutkimisen mahdollisimman paljon kilpailutilannetta muistuttavissa olosuhteissa, ja mahdolliset viat löydetään helpommin kuin levossa tai juoksumatolla tehtävissä tutkimuksissa. Hevonen lämmitetään radalla ennen tähystimen asennusta ja se varustellaan ja valmistellaan tutkimukseen muutenkin samaan tapaan kuin kilpailusuoritukseen. Enimmäkseen rasitustähystyksiä tehdään ravihevosille, mutta tutkimuksen suorittaminen on mahdollista myös ratsain.
Tähystyslaitteessa on normaali tähystin. Tähystysletku kiinnitetään hevosen suitsiin, joissa on letkulle pidikkeet. Letku kulkee hevosen korvien välistä lähettimeen, joka on kiinnitettynä kärryjen aisaan. Lähettimessä on myös taltiointilaite sekä vesipumppu, joka automaattisesti huuhtoo tähystintä tutkimuksen aikana niin, että kuvan laatu pysyy hyvänä.
Lähetin on muutaman kilon painoinen ja pienen selkärepun kokoinen, joten se kulkee kevyesti mukana ajossa. Ratsuja varten on olemassa satulahuopa, jossa on paikka lähettimelle. Lähetin lähettää kuvan monitoriin, josta kurkunpään toimintaa voidaan seurata samalla, kun hevonen on liikkeessä. Laitteen kantama on muutamia satoja metrejä.
![IMG_5742](https://tampereenhevosklinikka.fi/wp-content/uploads/2025/01/IMG_5742-scaled.jpg)
![IMG_0769](https://tampereenhevosklinikka.fi/wp-content/uploads/2025/01/IMG_0769-scaled.jpg)
Tähystyskuvan tarkempi analysointi tapahtuu vasta testin jälkeen, kun kuva siirretään tallentimen muistitikulta tietokoneelle. Koneella kuvan laatu on erinomainen ja sitä pystytään tarvittaessa hidastamaan, jolloin rasituksen aikana kurkunpäässä tapahtuvat hetkellisetkin muutokset voidaan helposti todentaa. Kurkunpään toimintahäiriöt ovat joskus korjattavissa kirurgisesti.