Juniorit hammaslääkäriin!
Kun hevosen säännöllinen hammashuolto aloitetaan riittävän varhain, voidaan välttyä monilta ongelmilta hevosen myöhemmällä iällä. Hampaiden tarkastukset kannatta aloittaa hyvissä ajoin ennen kuin varsan suuhun sovitetaan kuolaimia. Jo vuoden ikäisellä varsalla voi olla hampaissa terävyyttä, kariesta ja diasteemoja (hammasvälit, joihin kerääntyy rehua), jotka voivat aiheuttaa kipua sekä vaurioita ja tulehduksia suun limakalvoilla. Vuoden ikäisenä varsalle on usein myös puhjennut jo sudenhampaat, jotka on hyvä poistaa. Sudenhampaita voit itsekin tunnustella poskihampaiden etupuolelta.
Kun suu on tarkastettu ja mahdolliset viat hoidettu, voidaan aloittaa varsan totuttaminen kuolaimiin. Kuolain tulee valita niin, että se on sopiva kooltaan ja materiaaliltaan. Nahkapäällysteiset ja kumikuolaimet aiheuttavat enemmän kitkavaikutusta, mikä voi aiheuttaa suuhun limakalvovaurioita. Metallikuolain on sileäpintainen ja siksi yleensä suositeltavampi vaihtoehto. Seuraa varsan käyttäytymistä: kuolain on sopiva, kun suu on rauhallinen, eikä varsa pelaa koko ajan kuolaimen kanssa.
Tapauksesta riippuen eläinlääkäri voi suositella joko lyhyempää tai pidempää tarkastusväliä. Noin kahden ikävuoden jälkeen maitohampaat alkavat vaihtua pysyviin. Aina maitohampaiden irtoaminen ei suju nuottien mukaan ja niiden poistamiseen voidaan tarvita eläinlääkärin apua.
Merkkejä, että suussa voi olla jotain vialla, ovat syömättömyys tai rehun tiputtelu suusta ja käytöksen muuttuminen, kun kuolaimet ovat suussa. Tämä pätee niin varsoihinsa kuin aikuisiinkin hevosiin. Varsojen kohdalla kannattaa muistaa, että huonot kokemukset esimerkiksi varsaa ajettaessa, kun sillä on suussa kipuja, jäävät helposti hevosen muistiin ja voivat vaikuttaa hevosen käyttäytymiseen ja urheilusuorituksiin myöhemmälläkin iällä. Varsan suuta kannattaakin seurata myös kotioloissa ja tarkistaa aika ajoin poskien limakalvojen kunto.
Terve suu ja hampaat ovat tärkeä osa hevosen hyvinvointia!