Suunnittele ja kokeile
Monet tekijät kuljetuksessa voivat olla tottumattomalle hevoselle stressaavia ja aiheuttaa sairastumis- tai loukkaantumisriskin. Hyvällä suunnittelulla ja totuttelulla sekä kiinnittämällä huomiota kuljetusolosuhteisiin riskit voidaan kuitenkin minimoida, ja tehdä matkustamisesta hevoselle mahdollisimman mukavaa ja turvallista.
Mallatin hevosista yksikään ei koskaan lähde suoraan pitkälle kilpailumatkalle, vaan ne ovat totutelleet kuljettamiseen ensin lyhyemmillä matkoilla. Huonosti matkustavan hevosen kanssa Mallat sanoo pyrkivänsä yleensä ensimmäisenä kokeilemaan, jos hevosen oloa helpottaisi suurempi tila kuljetusautossa.
– Toisaalta jotkut hevoset matkustavat paremmin kapeammassa tilassa, tämäkin on ihan hevoskohtaista, sanoo Mallat.
Toisinaan hermostunutta matkustajaa voi helpottaa korvatulppien käyttö tai se, että se saa keskittyä heinän syömiseen. Myös hevosten sijoittelulla hevosautossa on suuri merkitys, hevoset matkustavat aina rauhallisemmin, kun tulevat vieressä seisovan hevosen kanssa hyvin toimeen.
Hevosen kuivumisen ehkäisy ensisijaista
Eniten terveysongelmia pitkien kuljetusten yhteydessä tulee hevosen hengitystieoireiden ja kuivumisen vuoksi. Pitkän kuljetuksen aikana hevonen ei välttämättä juo tarpeeksi ja voi kuumissa olosuhteissa, huonon ilmanvaihdon tai liikojen loimien vuoksi hikoilla runsaasti, mikä johtaa kuivumiseen. Laivamatkoilla kesäisin on hyvä pitää mielessä, että suljetulla autokannella lämpötila voi nousta todella korkeaksi, ja huomioida tämä kuljetusauton sijoittelussa laivaan.
Kuivuminen hidastaa hevosen palautumista kuljetuksen jälkeen ja voi johtaa esimerkiksi ähkyihin. Kuivumista voi ehkäistä houkuttelemalla hevosta juomaan mahdollisimman hyvin. Juomaveteen voi lisätä esimerkiksi melassia tai omenamehua maittavuuden parantamiseksi, tai antaa hevoselle suolaa tai elektrolyyttivalmistetta juomishalun lisäämiseksi. Fysiologinen suolaliuos (9g suolaa litraan vettä) maistuu yleensä parhaiten.
Mallat antaa matkaan lähteville hevosilleen merisuolaa reilummin jo muutamana päivänä ennen kuljetusta sekä sen aikana. Myös elektrolyyttivalmisteita Mallatin hevoset saavat toisinaan.
– Hevosten matkatessa ei saisi tulla tilanteita, joissa ne hikoavat voimakkaasti, painottaa Maiju Mallat.