Hengitystietutkimuksia tehdään klinikalla paljon. Hevoset tulevat tutkimuksiin yleensä yskän tai räkäisyyden vuoksi.
Mitä hengitystietutkimuksiin kuuluu?
Hengitystietutkimuksiin kuuluu tarkka esitietojen kerääminen, hyvä yleistutkimus (sisältää mm. hengitysteiden ja sydämen auskultaation) sekä hengitysteiden tähystys levossa. Tarpeen vaatiessa hevosesta voidaan ottaa verinäytteitä ja/tai limanäytteitä.
Suorituskykyyn liittyviä hengitystieongelmia voidaan tutkia DRS-menetelmällä (ns. ratatähystys), missä voidaan arvioida kurkunpään toimintaa rasituksen aikana.
Hengitystiesairauksien hoito
Lääkitys määritellään tutkimusten perusteella tapauskohtaisesti.
Yleisimmin käytetään erilaisia hengitysteitä avaavia lääkkeitä, limaa irrottavia lääkkeitä tai kortikosteroideja. Useimmiten antibiootit eivät ole tarpeen kuumeettomien hengitystiesairauksien hoidossa.
Yleisimmin lääkkeet annostellaan rehun mukana tai inhalaattorilla suoraan hengitysteihin sieraimen kautta.
Moniin hengitystieongelmiin ei auta pelkkä lääkitys, vaan hevosen elinympäristö tulee optimoida. Raitis ilma ja pölyttömyys ovat avainasemassa. Voimakkaasti oireilevat hevoset saattavat vaatia siirron ulkokarsinaan tai pihattoon.
Mihin kiinnittää huomiota hengitystieoireilevan hevosen elinympäristössä?
Hengitystieoireilevan hevosen tulisi saada tarhailla päivittäin mahdollisimman monta tuntia. Myös ilmanlaatuun tallissa tulee kiinnittää erityistä huomiota. Vetoisuus ja kosteus eivät ole hyväksi hevosille, kylmyys sen sijaan ei useimpia hevosia häiritse.
Vinkkejä talli-ilman aistinvaraiseen arvosteluun:
- Millainen ilma on tallissa aamulla, kun hevoset ovat olleet yön karsinassa ja ovet ovat olleet kiinni?
- Millainen ilma on hevosen karsinassa sisällä – ei pelkästään käytävällä?
- Miten ilma kiertää hevosen karsinassa kun hevonen on esim. makuulla?
- Onko karsinassa voimakas ammoniakin haju?
Karsinan siivous ja käytävän lakaisu olisi hyvä tehdä vasta, kun hevoset on viety ulos. Kuivituksen jälkeen turpeen tai purut voi myös kastella kevyesti esimerkiksi kastelukannulla.
Ensisijaisen tärkeää on korsirehun hyvä laatu ja pölyttömyys. Tarpeen vaatiessa korsirehu liotetaan ennen ruokintaa. Huomaa, että tällöin heinät tulee upottaa saaviin, pelkkä pinnallinen kastelu letkulla ei riitä. Esikuivattu säilöheinä on kuivaheinää pölyttömämpi vaihtoeto.