Hevosella kuuluu olla suolistossa pieni määrä matoja vastustuskykyä stimuloimassa ja täysin madottomia hevosia ei ole koskaan. Jos ulosteessa on madon munia alle 200 kpl/ g ja hevosella ei ole vatsa tms. oireita, hevosta ei tarvitse madottaa. Matolääkkeiden tehon säilymistä olisi myös tilakohtaisesti hyvä silloin tällöin tutkia ottamalla ulostenäytteet n. 2 viikkoa madotuksen jälkeen ja varmistaa, että munamäärät ulosteessa ovat selvästi laskeneet, koska Suomessakin on todettu tilakohtaisesti, että jokin matolääke on menettänyt tehonsa kokonaan ja siihen käytetyt rahat siis ovat täysin hukkaan heitettyjä.
Hevosten yleisimmät madot Suomessa
Suolinkaiset
Yleisimmin ongelmana varsoilla ja kasvavilla hevosilla, vaikuttavat suuresti varsan kasvuun ja yleistilaan ja voivat suurina määrinä aiheuttaa suolitukoksen riskin. Suolinkaisilla on todettu jonkin verran vastustuskykyä ivermektiinille (Eraquell, Noromectin), lievemmin pyranteelille (Strongid, Twinhip) ja moksidektiinille (Equest). Fenbendatsoli kaikkein toimivin matolääke vaihtoehto (Axilur).
Isot sukkulamadot (strongylukset)
Nykyään melko harvinaisia Suomessa, tiettävästi herkkiä kaikille matolääkkeille. Toukkamuodot voivat lähteä suolesta vaeltamaan ja aiheuttaa monia ongelmia, esim. verisuonitukoksia ja vakavia ähkyjä.
Pienet sukkulamadot (strongylukset)
Yleisin aikuisten hevosten matotyyppi, toukkamuodot voivat säilyä suolen seinämissä matolääkkeen ulottumattomissa (paitsi moksidektiinin eli Equestin). Nämä ovat aikuisille hevosille useimmin ongelmia aiheuttavia matoja. Nämä ovat yleensä vastustuskykyisiä fenbendatsolille (Axilur) ja pyranteelille (Strongid). Jonkin verran vastustuskykyä on myös ivermektiinille (Eraquell, Noromectin), mutta sitä pidetään silti ensisijaislääkkeenä. Moksidektiiniä (Equest) suoitellaan käytettäväksi vain sairastapauksille tai todetuille tartunnoille, koska sen teho halutaan säästää mahdollisimman pitkään näitä matoja vastaan.
Heisimadot
Hevonen saa heisimatoja syömällä toukkamuotoa kantavan punkin, mikä on mahdollista vain kesäaikaan ja yleensä laitumella. Suurina määrinä heisimadot voivat aiheuttaa ähkyoireita. Heisimadon munat eivät aina näy kovin hyvin ulostenäytteessä, joten suositus olisi madottaa kaikki hevoset kerran vuodessa (syksyisin) näihin toimivalla matolääkkeellä – kaksinkertaisella annoksella pyranteelia (Strongid, Twinhip) tai pratsikvanteelilla (Equimax, Equest Pramox).
Matolääkkeet
- Ivermektiini mm. Eraquell, Noromectin
- Moksidektiini mm. Equest
- Fenbendatsoli mm. Axilur
- Pyranteeliembonaatti mm. Strongid, Twinhip
- Prasikvanteeli mm. Equimax (sis. myös ivermektiini), Equest Pramox (sis. myös moksidektiini)